lunes, 18 de febrero de 2008

MOCIO DONA

Moció del Grup Municipal d’ICV
amb motiu del 8 de març, dia
internacional de les dones



El Grup Municipal d’ICV de Vilassar de Mar, un any més i amb motiu del dia internacional de les dones vol deixar constància que la distribució dels treballs, els temps i la riquesa entre homes i dones al nostre país és molt desigual: la taxa d’ocupació femenina és del 47,7% mentre que la masculina arriba al 68,20%. D’altra banda, la taxa d’atur femenina és del 8,20%, mentre que la taxa d’atur masculina és del 5,50%. Pel que fa al treball domèstic, el diferencial entre el temps que dediquen els homes i les dones continua essent molt alt. Mentre les dones n’hi dediquen 23h a la setmana, els homes només n’hi dediquen 7h. A més hi ha una destacable diferència entre els treballs ocupats majoritàriament per homes i els ocupats majoritàriament per dones. En aquest segon cas, estan fortament vinculats a les tasques de cura o d’assistència i menys valorats.

I pel que fa a l’esfera simbòlica, l’educació i la comunicació, especialment pels mitjans audiovisuals, reprodueixen i perpetuen la jerarquització i la invisibilitat de les dones. Només cal apuntar que segons un informe del CAC, el percentatge d’aparició de dones a les noticies a Catalunya és del 20%, i el percentatge en que les dones prenen la paraula, el 17%.

Aquestes dades mostren la continuïtat d’alguns aspectes claus per entendre la situació de desigualtat i falta de llibertat real de les dones al nostre país avui. Cal fer visible i afrontar aquests elements de sexisme i androcentrisme que ens afecten de forma comuna a totes les dones, sense oblidar que no som un grup social homogeni: cal que les polítiques transversals tinguin en compte altres eixos de desigualtat que configuren un panorama social complex: l’edat, les discapacitats, el fet migratori, el tamany de la població on es visqui, i moltes altres circumstàncies que fan de les dones un conjunt plural.

Atès que en el terreny normatiu i institucional ens trobem en un moment molt esperançador per a la realització de polítiques que afavoreixin la equitat i el dret a la diferència, ja que el nou Estatut ens dota d’un marc polític fonamental on és explícit el compromís de les institucions polítiques catalanes amb l’equitat entre homes i dones i el reconeixement del valor de les aportacions de les dones al conjunt de la societat

Atès que el Govern d’Entesa ha manifestat un compromís explícit amb la equitat entre homes i dones en el conjunt de les esferes socials i polítiques, mitjançant el Vè Pla d’Acció i desenvolupament de les polítiques de dones a Catalunya 2005-2007



Per tot això proposem al Ple de la Corporació els següents acords:



ACORDS

PRIMER.- Reiterar el compromís d’aquest ajuntament a seguir treballant amb totes les associacions i entitats del municipi per aconseguir la plena igualtat de drets i deures de tota la ciutadania.

SEGON.- Instar al Govern de la Generalitat a impulsar la Llei per a un nou pac­te de ciutadania entre dones i homes, tal i com consta en el Pacte d’entesa nacional de progrés

TERCER.- Instar al govern a que, de la forma més breu, s’iniciï el tràmit parlamentari per a l’aprovació de la Llei de Drets de les Dones per l’eradicació de la Violència masclista

QUART.- Recolzar el vigent Estatut de Catalunya, especialment l’article 41.5, actualment recorregut davant del Tribunal Constitucional, que estableix que “Els poders públics han de vetllar perquè la lliure decisió de la dona sigui determinants en tots els casos pel que fa a les qüestions que poden afectar-ne la dignitat, la integritat i el benestar físic i mental, en particular pel que fa al propi cos i a la seva salut reproductiva i sexual”

CINQUÈ.- Trametre els acords al Govern de la Generalitat de Catalunya, als Grups Parlamentaris del Parlament de Catalunya, al Govern de l’Estat espanyol i als Grups Parlamentaris del Congrés.


Vilassar de Mar, 18 de febrer de 2008

No hay comentarios: